Eco-Shop - NATURALNE kosmetyki i suplementy. Polski Kolagen Colway

Blog

2017-07-05    Właściciel

Skład Oracolu na tle substancji o najwyższym indeksie orac

ORACol. Jak wygląda jego skład na tle zestawienia substancji, które mają najwyższy indeks ORAC (zdolność pochłaniania wolnych rodników)?


Prosimy konsumentów by poddali analizie jego skład i porównali go z poniższym “rankingiem”:

Pierwszą dwudziestkę absolutnych liderów otwierają goździk i sumak. Ekstraktów z nich nie wolno włączać do suplementów diety w Unii Europejskiej. W przypadku jagód sumaka jest to nonsens, wynikający najprawdopodobniej z omyłki lub niedouczenia decydentów. Goździk rzeczywiście zawiera eugenol, który może być toksyczny, szczególnie dla dzieci. Zadbaliśmy w doborze innych składników o flawonoidy “punktujące” w tym zestawieniu dla goździka i sumaka.

Dalej idą: cynamon cejloński, sorgo, oregano, kurkuma, açai, kakaowiec i kmin. WSZYSTKIE znajdują się w składzie ORAColu. W “najgęstszych” możliwych ekstraktach. To absolutni TOP liderzy. Ich moc antyoksydacyjna bije na głowę wszystkie inne produkty roślinne. Ale w pierwszej dwudziestce mamy jeszcze pietruchę, bazylię i curry. Oczywiście są także w składzie ORAColu.

 

TOP 20 Substancji o najwyższym indeksie ORAC

 

Ranking wartości indeksu ORAC
(tłumaczenie na dole strony)

 


Rośliny z dalszych dwudziestek tego rankingu mają już zdecydowanie niższy indeks ORAC, dlatego przy uzupełnianiu składu ORAColu, szczególnie o ekstrakty owoców i warzyw, kierowaliśmy się kryteriami szerszymi. ORAC jako skala do mierzenia wartości antyoksydacyjnej substancji spożywczych krytykowana jest przez medycynę konwencjonalną m.in. za to, że pokazuje w zasadzie tylko zdolność do pochłaniania wolnych rodników nadtlenkowych. Nauka wie przecież o zdrowym żywieniu już znacznie więcej. Dlatego komponując ORACol czerpaliśmy z najnowszej literatury na ten temat.


Wykazuje ona, że w przypadku niektórych warzyw i owoców, które nie mają tak wysokiej “punktacji” ORAC jak np. przyprawy - ich wpływ na utlenianie może zachodzić na różnych poziomach np. jako substancje redukujące, blokery wolnych rodników, zapobiegając reakcjom indukowanych pojedynczym atomem tlenu, chelatując metale katalizujące reakcje utleniania czy inhibicję enzymów utleniających.


Ranking wartości indeksu ORAC
(tłumaczenie na dole strony)

 


Mając to na uwadze, wyselekcjonowaliśmy kolejne składniki ORAColu także pozierając na składy cieszących się obecnie największym popytem suplementów antyoksydacyjnych z USA, Japonii i Korei. Dobierane są tam one od kilku lat w oparciu o najaktualniejszą wiedzę o ich dostępności biologicznej (przyswajalności) oraz stopniu wykorzystywania ich w metabolizmie przez organizm człowieka, a przede wszystkim o ich wpływie na zapobieganie chorobom, dla których wskazuje się jako pierwszą przyczynę ich powstawania ”“ działalność wolnych rodników.



Ranking wartości indeksu ORAC
(tłumaczenie na dole strony)



Stąd w składzie ORAColu ekstrakty aceroli, czerwonego buraka, granatu, goji, arbuza, maliny, żurawiny, jabłka, szpinaku jarmużu, żeń-szenia czosnku, guanabany, borówki. Poza zdolnością neutralizacji wolnych rodników mają one inne właściwości prozdrowotne. Znane od lat, ale także odkrywane całkiem niedawno. Jak np. gorzki melon, któremu poświęcimy osobne opracowanie.

Idea suplementacji antyoksydacyjnej jest w społeczeństwach wyedukowanych zdrowotnie bardzo silna od kilku (na Dalekim Wschodzie nawet od kilkunastu już) lat. Edukacja taka wpisuje się również w misję COLWAY.

Sukcesy handlowe Colway biorą się z tego również, że konsumenci kosmetyków i suplementów diety Colway należą w znacznej części do grup społecznych o wyższej świadomości, niż przeciętna. Taka klientela jest najwierniejsza a zaopatrywanie jej, to przyjemność.


Wartości ORAC
(zdolność pochłaniania wolnych rodników przez produkty żywnościowe)
wymienione w jednostkach µmol TE/ 100g.
 

1. Goździki mielone 314 446
2. Otręby sumaka 312 400
3. Cynamon mielony 267 536
4. Sorgo ”“ otręby surowe 240 000
5.Oregano suszone 200 129
6.Kurkuma mielona 159 277
7.Jagody acai ”“ mrożone, suszone 102 700
8.Sorgo ”“ otręby czarne 100 800
9.Sumak ”“ ziarna surowe 86 800
10.Kakao w proszku, niesłodzone 80 933
11.Kminek 76 800
12.Proszek z jagód maqui 75 000
13.Pietruszka ”“ suszona 74 349
14. Sorgo ”“ otręby czerwone 71 000
15. Bazylia suszona 67 553
16. Czekolada 100%, niesłodzona 49 926
17. Curry w proszku 48 504
18. Sorgo ”“ zboże, hi-tanina 45 400
19. Czekolada ”“ dutched, w proszku 40 200
20. Sok z jagód maqui 40 000
21. Szałwia 32 004
22. Żółte nasiona gorczycy 29 257
23. Imbir mielony 28 811
24. Pieprz czarny 27 618
25. Tymianek świeży 27 426
26. Majeranek świeży 27 297
27. Jagody goji 25 300
28. Otręby ryżowe ”“ surowe 24 287
29. Chili w proszku 23 636
30. Sorgo ”“ zboże czarne 21 900
31. Czekolada ciemna 20 823
32. Lignany ”“ kadłub lnu 19 600
33. Czekolada półsłodka 18 053
34. Pekan 17 940
35. Papryka 17 919
36. Aronia surowa 16 062
37. Estragon świeży 15 542
38. Imbir surowy ”“ korzeń 14 840
39. Bez czarny ”“ surowy 14 697
40. Sorgo ”“ zboże czerwone 14 000
41. Mięta pieprzowa ”“ świeża 13 978
42. Oregano świeże 13 978
43. Orzechy włoskie 13 541
44. Orzechy laskowe 9 645
45. Żurawina surowa 9 584
46. Gruszki suszone 9 496
47. Cząber świeży 9 465
48. Karczochy 9 416
49. Fasola czerwona 8 459
50. Fasola różowa 8 320
51. Fasola czarna 8 040
52. Pistacje 7 983
53. Porzeczki 7 960
54. Fasola pinto 7 779
55. Śliwki 7 581
56. Czekolada mleczna 7 528
57. Soczewica 7 282
58. Agawa suszona 7 274
59. Jabłka suszone 6 681
60. Czosnek w proszku 6 665
61. Jagody 6 552
62. Suszone śliwki 6 552
63. Sorgo ”“ otręby białe 6 400
64. Melisa ”“ liście 5 997
65. Soja 5 764
66. Cebula w proszku 5 735
67. Jeżyny 5 347
68. Czosnek surowy 5 346
69. Kolendra ”“ liście 5 141
70. Wino cabernet sauvignon 5 034
71. Maliny 4 882
72. Bazylia świeża 4 805
73. Migdały 4 454
74. Koper 4 392
75. Wspięga wężowata 4 343
76. Jabłka czerwone 4 275
77. Brzoskwinie suszone 4 222
78. Rodzynki białe 4 188
79. Jabłka Granny Smith 3 898
80. Daktyle 3 895
81. Wino czerwone 3 873
82. Truskawki 3 577
83. Masło orzechowe gładkie 3 432
84. Porzeczki czerwone 3 387
85. Figi 3 383
86. Czereśnie 3 365
87. Agrest 3 234
88. Morele suszone 3 234
89. Orzeszki ziemne ”“ wszystkie rodzaje 3 166
90. Kapusta czerwona 3 125
91. Brokuły 3 083
92. Jabłka 3 082
93. Rodzynki 3 037
94. Gruszki 2 941
95. Agawa 2 938
96. Sok z jeżyn 2 906
97. Kardamon 2 764
98. Guawa 2 550
99. Sałata czerwona ”“ liście 2 380
100. Sok z winogron Concord 2 377

 

Źródło: Newsletter Colway

Komentarze artykułu


Ten artykuł nie był jeszcze przez nikogo komentowany!