Eco-Shop - NATURALNE kosmetyki i suplementy. Polski Kolagen Colway

Blog

2017-07-05    Właściciel

ORACol - Opis rozszerzony

Kompozycja ekstraktów z warzyw, owoców i przypraw wyselekcjonowana spośród tych, które charakteryzują się najwyższym indeksem ORAC (pojemności antyoksydacyjnej), uzupełniona glutationem i jego prekursorem, l-cysteiną ”“ substancjami wspomagającymi jeden z najsilniejszych w przyrodzie mechanizmów obrony żywych organizmów przed oksydacją: peroksydazę glutationową.


Preparat nie zawiera barwników, konserwantów ani domieszek sztucznych witamin. Wypełniają go naturalne składniki, niezbędne do skutecznej ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami, które sieją spustoszenie w każdej komórce ciała, jaką napotkają na swej drodze.


Ostatnie badania naukowe wskazują jednoznacznie, że pierwszą przyczyną wszelkich chorób przewlekłych są właśnie wolne rodniki. Medycyna konwencjonalna nie radzi sobie zupełnie z większością przypadłości przewlekłych. Farmaceutyki łagodzą przebieg tych chorób, jednak nie potrafią ich leczyć. Potrafi zaś to często natura i nasz własny organizm, jeśli zachowana w nim zostaje (lub przywrócona) równowaga, a ilość dostarczanych do komórek naszego ciała wolnych rodników (np. poprzez stres, intoksykację, używki, zanieczyszczone środowisko, promieniowanie UV i wiele innych) nie jest większa niż zdolność wytwarzania glutationu przez organizm człowieka. To glutation właśnie jest naszą naturalną bronią przeciw agresji wolnych rodników. Jednakże reaktywnych form tlenu jest w otaczającym nas bezpośrednio środowisku coraz więcej. Widzimy to chociażby po rosnących lawinowo statystykach zapadalności na choroby, jakie jeszcze sto lat temu nie były tak powszechne. Tym samym coraz bardziej wątpliwym się zdaje, by nasze organizmy radziły sobie z głównymi przyczynami ich powstawania same. Naturalne mechanizmy obronne: dysmutaza nadtlenkowa, katalaza i peroksydaza glutationowa wymagają w miarę postępu “cywilizacji” coraz większego wsparcia w postaci szczególnie wnikliwego wyboru pożywienia, bądź dobrej suplementacji.


 

 


Rośliny wytworzyły inny niż zwierzęta obronny system do paraliżowania działań wolnych rodników. Wiemy na przykład, że występujące w nich flawonoidy mają niesamowitą zdolność neutralizacji reaktywnych form tlenu. Zdolność tę potrafimy już dziś zbadać i dokładnie określić jej potencjał. Wartość liczbowa obrazująca ten potencjał to ORAC ”“ pojemność antyoksydacyjna. Spożywając produkty o wysokim ORAC, wspomagamy organizm w walce ze stresem oksydacyjnym wtedy, gdy zdolność neutralizacji wolnych rodników poprzez reakcję redox glutationu wewnątrz komórek, jest niewystarczająca, gdy nie ma równowagi między ilością dostarczanych wolnych rodników a ilością glutationu w organizmie, gdy glutationu jest po prostu (co ma miejsce zazwyczaj) zbyt mało.


W COLWAY zadbali jako jedni z pierwszych nie tylko więc o to, by dostarczyć w suplemencie diety jakim jest ORACol - produkty o najwyższym indeksie ORAC (w postaci suchych ekstraktów, które mają nieporównywalnie większą pojemność antyoksydacyjną niż soki, dżemy czy owoce same w sobie), ale kierując się zasadą holistyczną medycyny, traktując organizm jako całość, a nie zbiór oddzielnych organów, postaraliśmy o to, by ORACol wspierał również nasz naturalny mechanizm antyoksydacyjny ”“ peroksydazę glutationową. Obok substancji odżywczych tworzących elitę pokarmów-przeciwutleniaczy, dostarczamy w kapsułce substancję, bez której procesy antyoksydacyjne na poziomie komórki w ogóle nie zachodzą! Dostarczamy glutation. Oraz główny jego budulec”“ lewoskrętną cysteinę.


Indeksem ORAC wielu wytwórców zdrowej żywności i suplementów w przeszłości manipulowało dla celów reklamowych. Dlatego zawsze porównując wartości ORAC dla poszczególnych owoców i warzyw należy zwrócić szczególną uwagę na jednostki, w których przedstawiono obliczenia ”“ niektóre badania podają wartości ORAC w przeliczeniu na 1 gram suchej masy produktu spożywczego, inne w przeliczeniu na 1 gram świeżego lub uwodnionego (np. sok, przecier, dżem) produktu, a jeszcze inne w przeliczeniu na porcję przeznaczoną do konsumpcji.


Przykład:

 



Objaśnienie oznaczeń tabeli:

  • dry matter (%) ”“ zawartość suchej masy w owocu (resztę owocu stanowi woda)
  • total ORAC ”“ as is basis ”“ zawartość ORAC w owocu
  • total ORAC ”“ as DM basis ”“ zawartość ORAC w proszku (suchym ekstrakcie)
  • juice extract ORAC ”“ zawartość ORAC w soku



Arbuz, czy gorzki melon mają w publikowanych indeksach ORAC wartość niską, co wynika z ich uwodnienia i z faktu, iż nikt dotąd nie umieścił tam ich formy sproszkowanej.


Również w sektorze sprzedaży bezpośredniej działają firmy opierające swoją ofertę produktową na walce z reaktywnymi formami tlenu. Także one stosują w swoich produktach owoce o wysokim indeksie ORAC, jednak często w uwodnionej formie, co znacznie zmniejsza wartość tego współczynnika, ale i realną moc przeciwutleniającą takiego produktu ”“ soku, czy dżemu. Jak widać w rzetelnych tabelach, współczynnik ten ściśle zależy od tego, czy spożywamy produkt uwodniony, czy też suchy. Dlatego w ORAColu stosujemy właśnie suche ekstrakty owoców, warzyw i przypraw o współczynniku najwyższym. Konsument znajdzie w jego składzie wszystkie, najbardziej jak to możliwe skondensowane produkty spożywcze z pierwszej dwudziestki indeksu ORAC. Wszystkie, jakie dyrektywy unijne dopuszczają do produkcji suplementów diety.


ORACol wyróżnia spośród setek suplementów antyoksydacyjnych nie tylko jeden z najwyższych na świecie “łączny” indeks ORAC. W bardzo nielicznych, dostępnych na rynku produktach tej grupy zadbano także o wspomaganie organizmu składnikami, które aktywują nasz, naturalny mechanizm antyutleniania ”“ peroksydazę glutationową. Skład ORAColu uzupełniają: glutation i l-cysteina.


Tak skomponowany produkt jest pierwszym na rynku KOMPLEKSOWYM antyoksydacyjnym suplementem diety, dającym ustrojowi ludzkiemu tak silne wsparcie w walce przeciw agresji wolnych rodników

 

Źródło: Nesletter Colway

Komentarze artykułu


Ten artykuł nie był jeszcze przez nikogo komentowany!