Eco-Shop - NATURALNE kosmetyki i suplementy. Polski Kolagen Colway

Blog

2017-09-02    Właściciel

Cała prawda o pomidorach- dowiedz się jak wpływają na zdrowie!

Warto jeść pomidory, bo zapobiegają zawałom i opóźniają procesy starzenia!

To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Najwięcej likopenu mają pomarańczowe i czerwone warzywa, a pomidory są jego głównym źródłem. Czy wiesz, że jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału?

Za właściwości lecznicze pomidorów odpowiada ich naturalny czerwony barwnik, czyli likopen, który jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki.

Co jeszcze zawdzięczamy pomidorom?

Pomidory zapobiegają miażdżycy i zawałom
Właściwości antymiażdżycowe pomidory zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również likopen.


Pomidory mają działanie antynowotworowe.

Mężczyźni regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Są również badania dowodzące, że likopen zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy.


Pomidory działają moczopędnie.

Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas (237 mg w 100 g). Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.


Pomidory poprawiają odporność.

Dzięki dużej zawartości witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. By nie dopuścić do strat witaminy C, nie należy łączyć (np. w sałatkach) pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym ją niszczący.


Wartości odżywcze surowych, czerwonych pomidorów (w 100 g):

Wartość energetyczna - 18 kcal
Białko ogółem - 0.88 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 4,1 g (w tym cukry proste 2.63)
Błonnik - 1.2
Woda- 94,3 g



Witaminy

Tiamina ”“ 0.037 mg
Ryboflawina ”“ 0.019 mg
Niacyna - 0.594 mg
Witamina B6 - 0.080 mg
Kwas foliowy - 15 µg
Witamina A ”“ 833 IU
Witamina E ”“ 0.54 mg
Witamina K - 7.9 µg
witamina C - 13.7 mg


Minerały

Wapń ”“ 10 mg
Żelazo - 0.27 mg
Magnez - 11 mg
Fosfor - 24 mg
Potas - 237 mg
Sód ”“ 5 mg
Cynk - 0.17 mg

 

 

Pomidory wspomagają trawienie

Pomidory regulują pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać.


Ile kalorii (kcal) mają pomidory?

Pomidory są pomocne w walce z nadwagą. 100 g pomidorów to tylko 18 kcal. Jeden średni pomidor waży ok. 180 g, czyli ma ok. 32 kcal (kilokalorii). Pomidory należą do warzyw bogatych w wodę (94 proc.), dlatego doskonale gaszą pragnienie.
Propozycja Eco-Shop: SlimCol- przyczynia się do normalizacji masy ciała


Pomidory poprawiają pracę układu nerwowego.

Pomidory korzystnie wpływają na układ nerwowy ze względu na zawartość bromu.


Pomidory mają właściwości upiększające.

Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie, witaminy A i E nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe.
Propozycja Eco-Shop.com.pl: Colvita- poprawia ogólną kondycje skóry.


Pomidory chronią przed słońcem.

Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.



Kilka ciekawych faktów o pomidorach:

  • Jedne z najlepszych źródeł likopenu to: sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy, sok wielowarzywny, zupa jarzynowa, arbuz
  • Spożywanie pomidorów, sosu pomidorowego czy pomidorówki częściej niż dwa razy w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty nawet o 21-43%
  • Przyswajalność likopenu znacznie wzrasta, jeśli spożywamy pomidory  z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek która zwiększa przyswajalność likopenu
  • Pomidory z upraw ekologicznych zawierają około 3 razy więcej likopenu co pomidory z upraw tradycyjnych
  • Kupując pomidory, wybierajmy te najbardziej wybarwione, z błyszczącą skórką. Zawierają one więcej beta-karotenu i likopenu
  • Enzym znajdujący się w ogórkach (askorbinaza) niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, unikajmy więc sałatek pomidorowo-ogórkowych
  • Początkowo, do XIX w., przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą. Uprawiano go w ogrodach w celach dekoracyjnych.
  • Najwięksi na świecie producenci pomidorów to: Chiny, Indie, Stany Zjednoczone, Turcja, Egipt, Iran, Włochy i Hiszpania.
     

Źródło: miesięcznik "Zdrowie", Monika Majewska

 

Komentarze artykułu


Ten artykuł nie był jeszcze przez nikogo komentowany!