KWASY OMEGA 3:6:9 – działanie i suplementacja

W świetle statystyk


Pośpiech, stres, niezdrowe jedzenie, brak aktywności fizycznej – to główne przyczyny chorób cywilizacyjnych.
Nasz metabolizm nie zmienił się wiele na przestrzeni wieków – wciąż dostosowany jest do tego, czym żywili się
ludzie pierwotni i w jakim środowisku żyli. Woda, którą dzisiaj pijemy, powietrze, którym oddychamy, substancje
chemiczne, z którymi się stykamy oraz przetworzone pożywienie z supermarketów zaburzają funkcjonowanie
precyzyjnej maszynerii ludzkiego ciała. Mogą także negatywnie wpływać na materiał genetyczny. Efektem tego
genetycznego niedopasowania (genetic mismatch) są choroby cywilizacyjne, wśród których najpoważniejsze
to nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, zawał serca, miażdżyca.


Jak wynika z badań, choroby układu sercowo-naczyniowego są przyczyną 45% wszystkich zgonów w Polsce,
a Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że śmiertelność z ich powodu wzrośnie na świecie w ciągu 10 lat
o kolejne 15%!


Znaczenie tłuszczów OMEGA w metabolizmie komórkowym:


Kwasy tłuszczowe stanowią podstawowy materiał budulcowy komórek, tkanek i narządów w organizmie
człowieka. Dobroczynny wpływ na nasze zdrowie mają Niezbędne Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe
(NWKT), zwłaszcza ten z grupy Omega 3 – kwas ALA (kwas alfa-linolenowy). Powinniśmy dostarczać go
sobie wraz z pożywieniem, aby ten mógł z niego wyprodukować kolejne dwa ważne kwasy wielonienasycone
z grupy Omega 3 – EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy).
Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są substratem strukturalnym fosfolipidów błon komórkowych oraz
odgrywają niezwykle ważną dla naszego organizmu rolę funkcjonalną. Biorą udział w metabolizmie komórkowym,
odpowiedzialne są za przekazywanie sygnałów oraz mają wpływ na ekspresję genów.
Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (Lont Chain Polyunsaturated Fatty Aidsa – LC-PUFA)
n-3 regulują procesy energetyczne zachodzące w komórkach oraz są prekursorami licznych przemian
metabolicznych. Kwas eikozapentaenowy (EPA) inicjuje syntezę biologicznie aktywnych związków
– eikozanoidów, a zwłaszcza prostaglandyn zaliczanych do hormonów tkankowych o działaniu przeciwzapalnym.
Długołańcuchowe polienowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 wykazują wielopłaszczyznowy wpływ
na prawidłowe funkcjonowanie oraz kondycję organizmu człowieka na każdym etapie życia – od okresu
prenatalnego do późnej starości.

Naturalne źródła Kwasów Omega

NKTW są nam niezbędne do zachowania prawidłowych funkcji organizmu, który nie jest w stanie wytworzyć
ich samodzielnie, dlatego muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem
Niedobór kwasów Omega 3 w naszej diecie wynika nie tylko ze zbyt małej ilości ryb i owoców morza
spożywanych na co dzień, ale przede wszystkim z zaburzonego składu lipidowego spożywanego mięsa
(wołowiny, cielęciny, drobiu) i innych produktów zwierzęcych (jaja, mleko). Zdecydowanie różnią się one
od tych, jakie spożywali nasi przodkowie. Większość zwierząt hodowlanych karmiona jest paszami, które nie
gwarantują dostarczania dostatecznej ilości niezbędnych składników odżywczych, tj. kwasu CLA i witamin
np. E, A, K2, C ani zachowania, w mięsie karmionych nimi zwierząt, niezbędnej równowagi pomiędzy grupami
WNNKT Omega 3 i 6.


Z przeprowadzonych badań porównawczych wynika, iż jedynie chów pastwiskowy na terenach
nieuprzemysłowionych gwarantuje zachowanie tej ważnej dla organizmu równowagi. Dieta bogata w kwas
linolenowy wypływa na poprawę koncentracji, odporności na stres oraz wspomaga zmysł wzroku. Na dzisiaj jednym
z najlepszych źródeł są oleje roślinne tj. olej lniany, czy olej rzepakowy oraz ryby. A ponadto: orzechy włoskie,
awokado, pestki dyni, pestki winogron, soja.


Dzienna zalecana dawka dla osoby dorosłej powinna wahać się od 1 do 2 g kwasu linolenowego dziennie.


Zawartość ALA w produktach spożywczych:

Najlepsze i najbezpieczniejsze źródło

kwasów omega 3 – ALA

Najpopularniejszymi źródłami bogatymi w niezbędne kwasy z grupy omega 3 są olej z lnu oraz oleje rybie, np. tran.
Te ostatnie zawierają jednak głównie wspomniane wcześniej metabolity kwasu ALA, konkretnie kwasy EPA
i DHA. Są one mniej uniwersalne w stosunku do kwasu ALA, który jest ich prekursorem. Ponadto oleje (zarówno
lniany, jak i te pochodzenia rybiego) zawierają liczne zanieczyszczenia i szkodliwe substancje jak: linamaryna,
pestycydy, metale ciężkie, polichlorowane difenyle i dioksyny. Dodatkowo należy wspomnieć, że kwasy tłuszczowe omega 3 są bardzo „wrażliwe” na światło słoneczne i dostęp tlenu – niezwykle łatwo ulegają reakcji
utleniania. W efekcie, produkty te nie tylko tracą swoją aktywność, ale również stają się szkodliwe dla organizmu.
Olej lniany, a szczególnie olej rybi (tran), który jest najbardziej nienasycony, a co za tym idzie najbardziej
„wrażliwy”, ulegają wstępnemu utlenieniu już na etapie produkcji. W konsekwencji, produkty takich reakcji
mają działanie szkodliwe, a nawet pronowotworowe.


Dotychczas wszelkie preparaty zwierające kwasy omega-3 występowały w formie trójglicerydów, których
wadą jest duża podatność na utlenianie, a tym samym utratę cennych właściwości prozdrowotnych!

Bioestry Kwasów Tłuszczowych – Polskie odkrycie
naukowe

Naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego, przy współpracy z lekarzami, opracowali i opatentowali najnowszą
technologię pozyskiwania w atmosferze beztlenowej BIOESTRÓW kwasów tłuszczowych omega 3 (ALA)
– najczystszej, dostępnej na rynku postaci kwasów tłuszczowych omega 3. Wynaleźli oni sposób uzyskania
z polskiego lnu i w polskim laboratorium jego estrów, standaryzowanych na kwas alfa linolenowy,
uzyskując przy tym imponujące wyniki ich przyswajalności.


Bioestry kwasów tłuszczowych pozyskiwane są w procesie estryfikacji – naturalną metodą, dzięki której olej
lniany, bogaty w kwasy omega 3 (ALA) zostaje pozbawiany wszelkich szkodliwych substancji oraz silnie
obciążającej wątrobę gliceryny.


Estry etylowe wyższych kwasów tłuszczowych – produkowane według nowatorskiej, opatentowanej technologii,
charakteryzują się istotnie zwiększoną biodostępnością, są zdecydowanie łatwiej wchłanianie i wbudowywane
w różnego rodzaju frakcje lipidowe krwi. Wiąże się to z ich nierozbudowaną strukturą cząsteczkową oraz zwiększoną kinetyką uwalniania wolnych kwasów, co przyczynia się m.in. do ich szybszego trawienia. Dzięki znacznie obniżonej rozpuszczalności tlenu, estry etylowe charakteryzują się dużo wyższą trwałością i stabilnością
w porównaniu do oleju lnianego, są bardziej odporne na procesy utleniania, peroksydacji oraz polimeryzacji.
Niezwykle istotnym aspektem jest wysoka zawartość kwasu alfa-linolenowego w badanych estrach.

Estry kwasów rodziny Omega nie utleniają się tak, jak olej lniany, utrzymują się w osoczu przez 24h, a nie przez 3h, jak w przypadku tranu czy oleju lnianego. Ze względu na czystość farmakologiczną są w pełni bezpieczne, a dzięki formie mono-cząsteczek ich zdolność do wchłaniania się jest niepomiernie większa.

Aby zapewnić najwyższą kondensację bioestrów w suplemencie diety, przy jednoczesnym zachowaniu
ich stabilności, a co za tym idzie pełnego spectrum działania, firma COLWAY opracowała autorską metodę
ich precyzyjnego dozowania w łatwe do połknięcia kapsułki. Uzyskano w ten sposób unikalny na skalę
światową preparat z najwyższym stężeniem czystego kwasu ALA na rynku, który można wygodnie suplementować przestrzegając zalecanego przez Instytut Żywności i Żywienia, EFSA oraz FDA dziennego spożycia kwasów Omega 3.

KWAS ALFA-LINOLENOWY (ALA) działanie

Kwas alfa-linolenowy (ALA) zajmuje szczególne miejsce w rodzinie kwasów omega-3, jest prekursorem
pozostałych kwasów tłuszczowy z grupy omega-3: kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Działając jako prekursor (bezpieczny depozyt) EPA i DHA, jest „odpowiedzialny za kontrolę” ich aktywności farmakologicznej.


W 2012 roku FDA (Food and Drug Administration), biorąc pod uwagę powyższe fakty, uznał ALA za jedyny,
niezbędny wielonienasycony kwas tłuszczowy grupy omega 3.


W ostatnich latach udowodniono, że sam kwas alfa-linolenowy (ALA) posiada silne właściwości farmakologiczne,
niezależne od aktywności EPA i DHA, i dlatego zajmuje tak ważną pozycję w szeregu kwasów omega-3.
Z tego też względu nie istnieje niebezpieczeństwo „przedawkowania” kwasu alfa-linolenowego, gdyż sam
organizm „decyduje” jak i kiedy go wykorzystać, w odróżnieniu od EPA i DHA.
Udokumentowanym działaniem kwasów Omega 3 jest regulacja profilu lipidowego – obniżenie poziomu
trójglicerydów i zwiększenie poziomu tak zwanego „dobrego cholesterolu”. W szeroko zakrojonym badaniu
klinicznym (GISSI-HF), przeprowadzonym przez włoskich badaczy na 11 tys. pacjentów z klinicznymi objawami
chorób serca i naczyń wieńcowych, potwierdzono istotny wpływ estrów etylowych kwasów Omega 3 na
redukcję całkowitej śmiertelności, nagłych zgonów sercowych i ponownych zawałów w badanej grupie chorych.
Estry etylowe korzystnie wpływają na układ sercowo- -naczyniowy, wykazując działanie przeciwmiażdżycowe,
przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i antyarytmiczne (stabilizują błony komórkowe).
Kwas alfa – linolenowy (ALA) Chroni serce poprzez swoje działanie antyarytmiczne. Wykazuje też cechy
neuroprotekcyjne oraz wyraźne działanie przeciwdepresyjne. We wszystkich komórkach „stabilizuje” błony
mitochondrialne, redukując produkcję wolnych rodników. Niedobór kwasu alfa-linolenowego powoduje
zaburzenia koncentracji i trudności w nauce. Suplementacja kwasów tłuszczowych Omega 3, a szczególnie
kwasu alfa-linolenowego staje się więc w świetle badań zdrowszą alternatywą dla oleju rybiego (tranu).


Kwas alfa linolenowy:

  1. Wspiera wydolność tlenową mięśni i zwiększa ilość glikogenu w mięśniach i wątrobie, dzięki czemu
    przyczynia się do uzyskania lepszych efektów przez sportowców.
  2. Wykazuje działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Pomaga zmniejszać ryzyko rozwoju stanów zapalnych
    w organizmie i chronić przed przewlekłymi chorobami np. zapaleniem stawów. Nowe doniesienia wskazują
    również, że może mieć korzystny wpływ na poprawę insulinowrażliwości i regulację poziomu cukru we
    krwi.
  3. Wspiera wydolność tlenową mięśni i zwiększa ilość glikogenu w mięśniach i wątrobie, co sprawia, że jest
    chętnie stosowany jako suplement w diecie kulturystów i miłośników fitnessu. Dieta bogata w kwas linolenowy
    wypływa na poprawę koncentracji, odporności na stres oraz wspomaga zmysł wzroku.
  4. Jest jednym z najlepszych antyoksydantów obok kwasu askorbinowego (czyli witaminy C) oraz α-tokoferolu
    (czyli witaminy E). Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami – szczególnie tymi, które powodują
    niebezpieczne zmiany miażdżycowe, choroby neurologiczne, stany zapalne czy choroby dróg oddechowych.

Z kwasu linolenowego w ludzkim organizmie powstają z kolei kwasy EPA i DHA, które biorą
bezpośredni udział w rozwoju i
prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu.

Stosunek OMEGA 3 do 6

Mówiąc o kwasach omega 3, nie możemy zapominać o dwóch pozostałych grupach, czyli kwasach omega 6
i 9. Problem, który się z nimi wiąże to odpowiednie proporcje w naszej diecie. Choć trudno w to uwierzyć,
przeciętny Polak spożywa 30 razy więcej kwasów tłuszczowych omega 6 niż omega 3. W efekcie, stosunek
kwasów omega 3 do omega 6, który powinien wynosić 1:4, w Polsce to 1:30, a w Stanach Zjednoczonych 1:50!
Zapotrzebowanie na wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe n-3 determinowane jest przez wiek, stan
fizjologiczny oraz stan zdrowia organizmu. Należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowy stosunek podaży
kwasów tłuszczowych n-3 do kwasów tłuszczowych n-6, który wynosić powinien 1:5.
Podczas gdy kwasy tłuszczowe omega 6 inicjują stany zapalne, kwasy omega 3 w naturalny sposób je hamują.
Właśnie dlatego, niezmiernie ważne jest zachowanie prawidłowego stosunku tych dwóch kwasów – omega 3
i omega 6 (1:4).
Kwasy z grupy omega 6 (LA, kwas arachidonowy, ale nie GLA i CLA), choć absolutnie konieczne dla prawidłowego
funkcjonowania organizmu, w nadmiarze mają fatalny wpływ na jego kondycję zdrowotną. Ich nadmiar
w naszej diecie jest o tyle niebezpieczny, że powoduje niskonatężeniowe stany zapalne w organizmie.
Wygląda to trochę tak, jakby każda z komórek w naszym ciele przechodziła katar. Niby nic groźnego,
ale w konsekwencji może spowodować szereg schorzeń przewlekłych. Najnowsze dane naukowe wskazują
na zapalne podłoże takich chorób jak: cukrzyca, miażdżyca, zawał mięśnia sercowego, niedokrwienny udar
mózgu, choroby serca, choroba Alzheimera czy depresja i stany lękowe. Większość chorób nowotworowych
również związana jest z nisko natężeniowym stanem zapalnym generowanym przez wysoko przetworzone
tłuszcze roślinne (tłuszcze trans – np. margaryny) i powiązanym z nadmiarem w organizmie kwasów tłuszczowych omega 6.


Zalecenia dotyczące spożycia LC-PUFA n-3 opracowywane są na skalę międzynarodową oraz lokalną w danym
kraju. Pożądane wartości spożycia w poszczególnych regionach geograficznych mogą różnić się od siebie

Dlaczego warto się suplementować kwasami Omega:

Istnieje szereg korzyści z doustnego przyjmowania preparatów z kwasami omega-3, należy jednak pamiętać,
iż żaden suplement diety nie zastąpi prawidłowo zbilansowanej diety i umiarkowanej aktywności fizycznej,
pojmowanych jako kluczowe elementy zdrowego stylu życia.

  1. Udowodniono wymierny wpływ suplementacji diety kwasami omega-3 kobiet w ciąży m.in. na zapobieganie przedwczesnym porodom, wydłużenie czasu trwania ciąży czy zwiększenie urodzeniowej masy ciała
    dziecka
  2. Prawidłowa podaż kwasu dokozaheksaenowego we wczesnym dzieciństwie pozytywnie wpływa na kształtowanie układu nerwowego, narządu wzroku, mowy oraz rozwój funkcji poznawczych i behawioralnych
  3. W innych badaniach wykazano korzystne działanie suplementacji diety kwasami omega-3 na wyciszenie
    objawów zespołu nadpobudliwości (ADHD) u dzieci
  4. Odpowiednia podaż WNKT n-3 ma znaczenie w leczeniu zaburzeń metabolicznych u dorosłych, których
    głównym objawem i/lub przyczyną jest nadwaga i otyłość
  5. WNKT n-3 zapobiegają nadmiernej syntezie tkanki tłuszczowej w organizmie, regulują ośrodek głodu
    i sytości w mózgu, dzięki czemu stanowią nieodzowny element terapii syndromu X u dorosłych. Kwasy
    tłuszczowe omega-3 zapobiegają powstawaniu schorzeń na tle diabetologicznym, w tym insulinooporności,
    uwrażliwiając odpowiedź komórek na działanie insuliny
  6. Znajdują zastosowanie w leczeniu schorzeń kardiologicznych, odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych
    omega-3 z dietą minimalizuje ryzyko choroby niedokrwiennej serca (ChNS) oraz jej następstw
  7. Wykazano również ich wymierny wpływ na profil lipidowy krwi. Kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 przejawiają
    działanie immunomodulujące, prawidłowa podaż kwasów tłuszczowych n-3 i n-6 zapobiega pojawieniu się
    przewlekłych chorób o podłożu zapalnym bądź opóźnia je
  8. W wielu badaniach udokumentowano pozytywny wpływ suplementacji diety kwasami omega-3 na
    zapobieganie i leczenie chorób neurodegeneracyjnych
  9. Korzystnie działają one na pamięć i funkcje poznawcze wśród osób dorosłych, znajdują zastosowanie
    w zapobieganiu i leczeniu stanów depresyjnych
  10. Suplementacja polecana jest też w prewencji chorób nowotworowych

Przypisy:
E. Dybkowska, Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka [w:] Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, red. A. Wolska-Adamczyk,
WSIiZ, Warszawa 2015, s. 174
J. Gawęcki, J. Czarnocińska, Rola tłuszczu w żywieniu i ochronie człowieka [w:] Prawda o tłuszczach p.z. pod red. Prof. J. Gawęckiego, FPZZ, Warszawa 1997, s.60-61
Kwas alfa-linolenowy, prof. Na http://www.muscleinfo.pl/kwas-alfa-linolenowy-ala.a1151
D. Górecka, Charakterystyka i otrzymywanie tłuszczów pochodzenia roślinnego [w:] Prawda o tłuszczach p.z. pod red. Prof. J. Gawęckiego, FPZZ, Warszawa
1997, s.21
EUFIC, Znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, http://www.eufic.
org/article/pl/artid/Znaczenie-kwasow-tluszczowych-omega-3-omega-6/
https://food-forum.pl/artykul/suplementacja-diety-kwasami-omega-3-w-kluczowych-momentach-zycia-czlowieka

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar przesyłanego pliku: 5 MB. Możesz przesłać: image. Drop file here

X
Top